Sprawdź jakie właściwości ma maltodekstryna!

Maltodekstryna jest to substancja z rodziny wielocukrów. Składa się ona w większości z cząsteczek glukozy, jednak nie ma ona bardzo słodkiego posmaku, którym charakteryzują się słodkie pokarmy. Substancja ta nie ulega fermentacji, pH jej roztworów wynosi 5,5-7,0. Maltodekstryna jest złożonym węglowodanem. Pozyskuje się ją, za pomocą enzymatycznej hydrolizy skrobi. Zazwyczaj wykorzystuje się skrobię z kukurydzy, z ziemniaków, z tapioki lub z owsu. Maltodekstryna występuje zazwyczaj w postaci białego proszku, który niezwykle dobrze rozpuszcza się w wodzie. Tworzy on stabilne żele oraz emulsje, nadaje odpowiednią teksturę produktom, a także łatwo miesza się z tłuszczem. Dodatkowo, hamuje ona wytrącanie kryształów i świetnie nadaje się do kapsułkowania. Z tych właśnie powodów, maltodekstryna jest bardzo często używana w procesach produkcji żywności jak i również w przemyśle farmaceutycznym. Substancja ta jest lekkostrawna. Stanowi ona szybkie źródło energii. Jednak cukrzycy muszą uważać z tą substancją, gdyż posiada ona wysoki indeks glikemiczny, którego wartość wynosi 105. Maltodekstrynę szeroko stosuje się jako składnik: wiążący, stabilizujący, wypełniający, zagęszczający, spulchniający, wzmacniający smak i zapach, do kapsułkowania aromatów, regulujący wilgotność, emulgujący, zapobiegający krystalizacji, przedłużający trwałość.

Źródła maltodekstryny

Maltodekstryna z racji swojego szerokiego działania, znajduje się w wielu pokarmach spożywczych oraz w lekach i suplementach diety. Substancję tę, można spotykać między innymi w następujących produktach:

  • gotowane dania dla dzieci oraz niemowląt (słoiczki, kaszki)
  • wszelkie produkty cukiernicze (ciastka, pierniki, pączki)
  • produkty sproszkowane typu instant (zupki w proszku)
  • napoje odżywczo-wzmacniające (napoje izotoniczne)
  • produkty mleczarskie (sery, lody, margaryny, gotowe desery)
  • wędliny (szynki, kiełbasy, wędliny).

Maltodekstryna w odżywkach dla sportowców

Maltodekstryna jest integralnym składnikiem różnych odżywek węglowodanowych oraz węglowodanowo-białkowych. Cieszy się ona wysokim powodzeniem wśród osób uprawiających sport. Z pewnością odżywki, w składzie których znajduje się maltodekstryna, nadają się bardzo dobrze po treningu. Maltodekstryna bardzo szybko dodaje energii, ponad to, również niezwykle szybko się wchłania i nie zalega długo w żołądku. Preparaty zawierająca w składzie malodekstrynę, stanowić mogą wspaniałe uzupełnienie diety lub też zabiegów ukierunkowanych na nasilenie odnowy powysiłkowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *