Sprawdź jakie właściwości ma maltodekstryna!

Maltodekstryna jest to substancja z rodziny wielocukrów. Składa się ona w większości z cząsteczek glukozy, jednak nie ma ona bardzo słodkiego posmaku, którym charakteryzują się słodkie pokarmy. Substancja ta nie ulega fermentacji, pH jej roztworów wynosi 5,5-7,0. Maltodekstryna jest złożonym węglowodanem. Pozyskuje się ją, za pomocą enzymatycznej hydrolizy skrobi. Zazwyczaj wykorzystuje się skrobię z kukurydzy, z ziemniaków, z tapioki lub z owsu. Maltodekstryna występuje zazwyczaj w postaci białego proszku, który niezwykle dobrze rozpuszcza się w wodzie. Tworzy on stabilne żele oraz emulsje, nadaje odpowiednią teksturę produktom, a także łatwo miesza się z tłuszczem. Dodatkowo, hamuje ona wytrącanie kryształów i świetnie nadaje się do kapsułkowania. Z tych właśnie powodów, maltodekstryna jest bardzo często używana w procesach produkcji żywności jak i również w przemyśle farmaceutycznym. Substancja ta jest lekkostrawna. Stanowi ona szybkie źródło energii. Jednak cukrzycy muszą uważać z tą substancją, gdyż posiada ona wysoki indeks glikemiczny, którego wartość wynosi 105. Maltodekstrynę szeroko stosuje się jako składnik: wiążący, stabilizujący, wypełniający, zagęszczający, spulchniający, wzmacniający smak i zapach, do kapsułkowania aromatów, regulujący wilgotność, emulgujący, zapobiegający krystalizacji, przedłużający trwałość.

Źródła maltodekstryny

Maltodekstryna z racji swojego szerokiego działania, znajduje się w wielu pokarmach spożywczych oraz w lekach i suplementach diety. Substancję tę, można spotykać między innymi w następujących produktach:

  • gotowane dania dla dzieci oraz niemowląt (słoiczki, kaszki)
  • wszelkie produkty cukiernicze (ciastka, pierniki, pączki)
  • produkty sproszkowane typu instant (zupki w proszku)
  • napoje odżywczo-wzmacniające (napoje izotoniczne)
  • produkty mleczarskie (sery, lody, margaryny, gotowe desery)
  • wędliny (szynki, kiełbasy, wędliny).

Maltodekstryna w odżywkach dla sportowców

Maltodekstryna jest integralnym składnikiem różnych odżywek węglowodanowych oraz węglowodanowo-białkowych. Cieszy się ona wysokim powodzeniem wśród osób uprawiających sport. Z pewnością odżywki, w składzie których znajduje się maltodekstryna, nadają się bardzo dobrze po treningu. Maltodekstryna bardzo szybko dodaje energii, ponad to, również niezwykle szybko się wchłania i nie zalega długo w żołądku. Preparaty zawierająca w składzie malodekstrynę, stanowić mogą wspaniałe uzupełnienie diety lub też zabiegów ukierunkowanych na nasilenie odnowy powysiłkowej.

Maltodekstryna – jaki ma wpływ na zdrowie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *