Salmonella, zatrucie i leczenie

Salmonella to bakterie z grupy Salmonella enterica, albo inaczej pałeczki paraduru. Gdy znajdą się w organizmie człowieka wywołują zatrucie pokarmowe i w ślad za tym dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Salmonella jest bakterią niebezpieczną dla organizmu ludzkiego, ponieważ zatrucie nią prowadzi do zakażenia wielu narządów wewnętrznych oraz chorób stawów.

Objawy zakażenia salmonellą

Salmonella może dostać się do organizmu człowieka razem z zakażoną żywnością, najczęściej z mięsem, jajami czy różnego rodzaju przetworami. Czasami przenoszą ją gryzonie i muchy, dlatego tak ważne jest zabezpieczanie przed nimi żywności. Najczęściej pierwsze objawy pokazując się już po 8 godzinach od momentu zjedzenia zakażonego salmonellą pożywienia, czasami, w przypadkach bardziej odpornych osób, pojawiają się po 18 czy 24 godzinach.

Najczęstsze objawy wskazujące na zakażenie salmonellą, to:

  • bóle brzucha
  • bóle głowy
  • torsje
  • biegunka
  • wysoka temperatura

W jaki sposób leczy się zakażenie salmonellą?

Salmonella najbardziej niebezpieczna jest dla dzieci, u których wskutek wystąpienia objawów może dojść do odwodnienia organizmu, dlatego w razie podejrzenia zatrucia należy udać się natychmiast do lekarza, który poda antybiotyk i ewentualnie kroplówki. W lżejszych przypadkach leczenie ma charakter objawowy, skuteczna jest kilkudniowa dieta, zażywanie węgla leczniczego czy smecty. Gdy leczenie objawowe nie przynosi rezultatu choremu trzeba podać antybiotyk.

Gdy zakażenie salmonellą ma charakter postępowy, zarówno dzieci jak i dorosłych leczy się w szpitalu za pomocą antybiotyków. Zakażenie może być bardzo niebezpieczne szczególnie dla osób z obniżoną odpornością. Mogą im grozić bowiem powikłania w postaci choćby sepsy.

Jak ochronić siebie i swoją rodzinę przed zakażeniem salmonellą?

Do zatruć salmonellą dochodzi najczęściej latem, podczas okresu wakacyjnego. Zakażone jajka, wielokrotnie mrożone produkty spożywcze w osiedlowych czy wiejskich sklepikach – czyli nieuczciwość pracowników handlu to główne przyczyny zatruć. Dlatego, gdy mamy do czynienia z zatruciem zbiorowym, powodem zatrucia będzie najczęściej posiłek na obozie czy koloniach.

W jaki sposób chronić się przed salmonellą:

  • produkty spożywcze: surowe mięso, drób, ryby i jaja należy przechowywać w lodówce i na innej półce niż pozostałe produkty
  • raz rozmrożone produkty nie wolno zamrażać powtórnie
  • unikać, szczególnie latem ciast, z kremem, a lody jeść wyłącznie z zaufanych miejsc
  • unikać tatara i innych potraw z surowego mięsa, szczególnie latem
  • nie jeść potraw niedopieczonych i niedogotowanych
  • nie kupować mięsa niewiadomego pochodzenia
  • myć ręce zawsze po skorzystaniu z ubikacji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *