Jak działa błonnik?
Chcąc schudnąć i cieszyć się dobrą sylwetką, warto jest zastosować odpowiednią dietę, która przyniesie wiele korzyści. Oprócz zmiany nawyków żywieniowych, potrzebne jest także zwrócenie uwagi na konkretne składniki. Jednym z nich jest błonnik, który doskonale sprzyja odchudzaniu.
Jak działa błonnik
Błonnik jest produktem, który nie jest trawiony przez organizm, tak jak inna żywność. W ten sposób przechodzi on przez cały układ pokarmowy. Jaki z tego wniosek? Działa w pewnym sensie jak „miotełka”, która wymiata zalegające resztki w układzie pokarmowym. Ma więc właściwości:
- wspomagające układ pokarmowy
- korzystnie wpływa na trawienie
- usprawnia pracę jelit
- pomaga przy dolegliwościach typu zaparcia
- przeciwdziała miażdżycy
- wspomaga produkcję soków trawiennych
- zmniejsza wzdęcia
- przeciwdziała opuchniętemu brzuchowi
Ponadto spożywanie błonnika daje długie uczucie sytości. Spowodowane jest to faktem, że pod wpływem wody puchnie, a więc zwiększa swoją objętość w żołądku. Ponadto spowalnia on proces trawienia innych pokarmów, dzięki czemu zapobiega skokom insuliny we krwi. W ten sposób jest idealny dla osób, które mają problemy z podjadaniem między posiłkami i uczuciem głodu, mimo zjedzonego posiłku.
Gdzie znaleźć błonnik
Wbrew pozorom, błonnik znajduje się w wielu naturalnych produktach. Będą to przede wszystkim:
- pełnoziarniste produkty – pieczywo, mąki, ryże, kasze, makarony, płatki
- wiele owoców – banany, agrest, kiwi, jabłka, śliwki, itd.
- warzywa – zwłaszcza brokuły, marchew, kalafior, szpinak, pomidory
- pestki i nasiona
- orzechy
- rośliny strączkowe
Najwięcej błonnika
Łatwo dostępnymi produktami, które posiadają ogromną ilość błonnika są otręby. Na rynku istnieją otręby owsiane, pszenne czy żytnie. Dieta z otrębami polega na spożywaniu jednej do dwóch łyżek tego produktu.
Ile błonnika spożywać
Dzienna dawka błonnika dla dorosłej osoby to od 25 do 40 gram na dobę. Rozpoczynając swoją przygodę z błonnikiem, zwłaszcza z produktami, które zawierają jego dużą ilość, najlepiej jest zacząć od małych dawek, a dopiero później systematycznie zwiększać tę ilość. W ten sposób uniknie się „szoku” dla organizmu, który mógłby źle zareagować na zbyt dużą dawkę błonnika.
Efekty stosowania błonnika
Spożywając produkty z większą ilością błonnika można liczyć na dobre efekty w postaci:
- szybciej spadającej wagi
- ogólnie lepszego samopoczucia
- brak problemów trawiennych
- uczucie lekkości
Korzyści jest więc dużo, dlatego nie należy zaniedbywać swojej diety i świadomie wybierać produkty, które odpowiednio przysłużą się dobrej pracy naszego organizmu i wpłyną również dobrze na nasz wygląd zewnętrzny.