Czym jest cysteina?

Cysteina jest to aminokwas, który pełni w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. Jest to substancja białkowa, zaliczająca się do grupy aminokwasów endogennych, oznacza to, że cysteina jest naturalnie wytwarzana w ciele człowieka. Jednak aminokwas ten, coraz częściej suplementowany jest z zewnątrz. Między innymi, ta substancja białkowa jest budulcem glutationu, kolagenu oraz keratyny. Aminokwas ten, wpływa na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Dodatkowo, cysteina zapewnia elastyczność skóry oraz zdrowie chrząstek stawowych. W przypadku oparzeń słonecznych, również cysteina ma duży wpływ na regenerację skóry. Ponad to, cysteina pomocna jest w przypadku chorób o podłożu zapalnym oraz alergii. Wykazuje ona również pozytywne działanie, jeśli chodzi o niepłodność u mężczyzn. Aminokwas ten, jest pomocny przy chorobach układu odpornościowego oraz w przypadku zapalenia oskrzeli. Dodatkowo, charakteryzuje się ona oczyszczającym działaniem.

Cysteina – wpływ na organizm

Aminokwas ten, wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Cysteina charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym. Posiada ona zdolność zwalczania wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego. Chroni ona komórki ciała przed uszkodzeniami. Dodatkowo, spowalnia ona procesy starzenia oraz pomaga chronić organizm przed różnymi chorobami, takimi jak: reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca czy też demencja lub choroba Parkinsona. Cysteina chroni błony komórkowe oraz zakończenia nerwowe. Aminokwas ten, uczestniczy w detoksykacji organizmu. Ta substancja białkowa chroni organizm przed ubocznymi skutkami przyjmowania leków. Dodatkowo cysteina łatwo wiąże się z metalami ciężkimi oraz przyspiesza ich wydalanie z organizmu człowieka. Jest ona pomocna nawet w niedokwaszeniu oraz nieżycie żołądka i jelit. Pomocna jest ona również w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Cysteina działa wykrztuśnie, może być ona stosowana w celu usuwania śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Dodatkowo, pomaga ona zmniejszyć nasilenie oraz częstość ataków kaszlu i duszności. Poprzez zwiększanie stężenia glutationu rozrzedza śluz, który gromadzi się w oskrzelach.

Źródła cysteiny:

Cysteina jest aminokwasem, który występuje również w pożywieniu. Warto włączyć taką żywność do codziennego jadłospisu, aby uzupełniać cysteinę w naturalnej formie. Aminokwas ten, w pożywieniu jest łatwo przyswajalny. Cysteina występuje naturalnie w następujących produktach:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *